Atenció: El teu navegador no té suport per algunes funcionalitats necessàries. Et recomanem que utilitzis Chrome, Firefox o Internet Explorer Edge.

Aixeta

Notícies i projectes de l'aixeta

  • 126
    Mecenes

Newsletter: Què hauria de donar als meus mecenes

Idees per recompenses

Què hauria de donar als meus mecenes?

Si ets creador/a a l'Aixeta, pots crear diversos nivells de subscripció perquè el teu públic tingui diferents combinacions de diners i recompenses de què triar per donar-te suport. En cada nivell de subscripció defineixes quines obres esperes crear i poder compartir amb els teus mecenes i quina serà la quantitat en euros que hauran de pagar mensualment per tenir accés a aquestes obres. Pots definir tants nivells de subscripció com vulguis i poden ser per la quantitat de diners i les recompenses que vulguis. El millor és que siguin concretes i que reflecteixin el que aprecien els teus seguidors.
Hi ha diferents models o sistemes de recompenses que pots oferir:
Crear una biblioteca de continguts
    Hi ha moltes maneres d’oferir continguts per atraure subscripcions. Pots utilitzar la teva pàgina a l'Aixeta com a biblioteca de tots els teus continguts, tant de les coses noves com les antigues que els nous subscriptors encara no coneixen. 
    O pots utilitzar la teva pàgina a l'Aixeta per oferir continguts més llargs, complerts, detallats, treballats a fons, mentre n’ofereixes una mostra o una versió reduïda en obert o a un nivell més baix de subscripció. Per exemple, potser fas un segment a Catalunya Ràdio en el que expliques històries interessants sobre els diferents idiomes del món, doncs podries oferir-hi una versió més complerta de mitja hora, amb més detalls, pels subscriptors. O potser en tens una versió amb vídeo. O una guia per mestres perquè es pugui utilitzar a una classe.
    També són populars els continguts oferts en primícia. Primer dones accés immediat als subscriptors i uns dies més tard poses el mateix contingut a l'abast de tothom.
Crear comunitat
La teva pàgina a l'Aixeta pot ser un eix d'activitat comunitària, d'activisme, de projectes de barri o d'alguna altra cosa compartida. Les recompenses poden ser trobades de la comunitat, preguntes i respostes, articles sobre el tema que us uneix. La clau és crear una comunitat de persones interessades en el mateix tema.
Compartir coneixement
Pots oferir la teva expertesa, la teva experiència en la creació, als teus mecenes. Potser saps fer ganxet, jardineria, murals, quadres, pàgines web, tocar la guitarra o parlar danès, potser coneixes la història de Catalunya o el millor lloc per fer surf a l'hivern. A l'Aixeta pots oferir el teu coneixement. Pots posar lliçons curtes obertes a tothom i oferir lliçons més extenses només per subscriptors. Pots oferir tutorials que expliquen les tècniques més complicades, pots explicar consells i detalls per escrit, per àudio o amb vídeo. La teva pàgina a l'Aixeta pot ser un bon recurs per qui vulgui aprendre el que tu ja saps. 
Oferir una relació amb els teus subscriptors
    Pots aprofitar la teva pàgina a l'Aixeta per crear una connexió personal amb els teus seguidors. Els pots donar accés a tu, deixant que et facin preguntes sobre les coses que crees, pots reconèixer-los públicament amb agraïments, pots compartir la teva vida darrera l'escenari (el teu procés creatiu, la teva vida personal, la teva visió del món), pots tenir converses virtuals individualment o en grup (un club de lectura virtual o en persona, assistència a assajos, un sopar o prendre un café), pots oferir missatges personalitzats (enviar postals o connectar-se per xarxes), i molt més.
Subscripcions amb preus variables
    També pots deixar tot el contingut en obert o disponible pel nivell més baix de subscripció i després crear múltiples nivells de subscripció amb les mateixes recompenses a diferents preus perquè els subscriptors puguin triar el nivell a que et volen donar suport. 
Servei/producte
    Pots utilitzar l'Aixeta per oferir un producte o un servei, una trucada mensual, consells de negocis, classes individuals o en grup. 
Sorpreses
    Una altra possibilitat és oferir continguts sorpresa –coses personals o aleatòries–, coses que no són part de cap recompensa, però que despertin la curiositat d'un subscriptor potencial.

Esperem que aquestes idees t’ajudin a pensar en quines recompenses vols oferir. El més important és que coneguis el teu públic, el que valoren i el que volen de tu i que publiquis coses amb certa regularitat. L’única limitació és la teva imaginació. 

Ens veiem a l’Aixeta!